Фестивал фолклора

ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА СРБА ИЗ КРАЈИНЕ,
РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ

Фестивал фолклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ је репрезентативна манифестација која чува и негује нематеријално културно наслеђе Срба из региона. Основни циљ Фестивала је презентација, преношење и очување изворне крајишке игре, песме и плеса.

Организатори фестивала су Савез Срба из региона и Завичајно удружење „Сава Мркаљ“. Фестивал се реализује у Српском народном позоришту у Новoм Саду, на Великој сцени Јован Ђорђевић.

Фестивал је ревијалног карактера и окупља велики број културно-уметни­чких друштава Србије, које чине Срби пореклом из региона, и који уз игру и песму евоцирају успомене и одржавају животну нит са завичајем. Широм Србије, а нарочито Војводине, данас активно ради велики број културно-уметничких друштава и певачких група које негују бисере српске изворности.

Фестивал окупља преко 300 учесника, чланова културно-уме­тни­­­чких друштава. Поред КУД-ова из Србије учествују и КУД-ови из Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ, који раде на очувању културног наслеђа Срба у региону а који и даље живе на тим просторима.

Циљ фестивала је да афирмише рад тих културно-уметничких друштава и да домаћој јавности покаже да у региону и даље постоји свест за очувањем културе и традиције Срба.

Фестивал је од изузетног значаја за очување српског културног наслеђа, како Срба из региона, тако и Срба у Србији.